maanantai 9. joulukuuta 2013

Suuntumuttajien Itsenäisyyspäivä 2013 (vai aikainen joulu?) - perinteitä kunnioittaen

Suuntumuttajat ovat perinteisesti kokoontuneet erään pariskunnan luo (kiitos K & J!) viettämään itsenäisyyspäivää - aina sillä kokoonpanolla, ketkä kaupungissa sattuvat olemaan. Perinteenä on ollut pitää "kinkunvalvojaiset" ja paistaa itse karjalanpiirakat. Sen lisäksi tänä vuonna otettiin talvisota-henkisesti kuvainnolliseksi sotatantereeksi keittiö ja ottelu Suomi-Venäjä jouluruokien välillä. Itse tehden, totta kai!

Itsenäisyyspäivän aterian valmistelut alkoivat jo torstaina, esivalmistellen mm. venäläisen keittiön antimet shuba eli silliturkki (1,5 sipulia, 4 keitettyä perunaa, silli, majoneesia, 3 keitettyä punajuurta, 3 keitettyä kananmunaa - nämä kaikki silputaan pieniksi palasiksi ja ladotaan kerroksittain tarjoilukulhoon) ja K&J:n itse nimeämä Lemmensalaatti (juustoa raasteena, monta valkosipulin kynttä raasteena ja  majoneesia - ainekset sekoitetaan keskenään) - sekä suomalaisjouluperinteitä kunnioittaen laittamalla 7 kilon kinkku uuniin yöksi (=kinkunvalvojaiset). Itsenäisyyspäivän aamupalalla saatiinkin siis jo nauttia lämmintä joulukinkkua!

Perjantaina porukan kasaantuessa pikkuhiljaa yhteen, aloitettiin karjalanpiirakoiden teko.

Rypytyksen eri koulukunnat - toiset aloittaa alhaalta, toiset keskeltä.

Ensikertalaisia piirakanleipojia opastetaan kädestä pitäen.

Tiimityöskentelyllä menestykseen!

Lopputulos, voilà!

No ja se kinkku myös!

Kattausta ja kilpa-asettelua.


Pöydän päässä savustettua siikaa sipuli- ja majoneesipedillä.




Porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot olivat ainoat ruuat, joita emme valmistaneet itse.

Keskellä lemmensalaatti, sen vieressä itsetehty sienisalaatti ja alakulmassa silliturkki.



Ruokajuomat. DB Durif 2010, Australia, erittäin hyvä hinta-laatusuhde!
Koskenkorvan Valhalla yrttilikööri maistelussa. Lauran arvostelussa luokassa "lähes miedon makuinen, kevyt yrttilikööriksi".
Ja asiaan kuuluu myös jälkiruokadrinksut: Aperol Spritz (kuohuviiniä, Aperolia ja soodaa).

Itsenäisyyspäivää suuntumuttajien tapaan; hyvää ruokaa hyvässä seurassa. Taustalla Itsenäisyyspäivän vastaanotto Tampereelta. Miten te vietitte Itsenäisyyspäivää?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti